30.3.2010. Brittisarjan avauksessa poraus kohillaan!

Lauantaina oli vuorossa brittein avoimen rallisarjan avaus, Bulldog Rally, johon otimme osaa merkkiluokan Suzuki Swift ralliautolla. Kisan alus viikolla porattiin yhdet pikku testit ja torstaina shakedownissa päristiin vähän lisää. Suurimmat ongelmat rallin alla oli nuottikalustossa. Maailmanlopun Astrassahan oli mm. vähän ongelmia, pojat saivat kyllä jotain korjauksia autoon tehtyä. Astran viimeiselle matkalle olivat saaneet jopa lämppärin puhaltimen toimimaan, hienoa. Lähdimme siis siirtymään shakedownista kilpailukeskukselle, 100 kilometriä vuoriston läpi kulki reitti. Parinkymmenen kilsan jälkeen autosta sitten hyytyi voimat. Mahtava vetää vuoristossa ylämäkiä kun pitkässä mäessä sai hieroa ykköstä silmään, ei tämmösellä autolla voi nuottipäivään lähteä.

Kilpailukeskukselle päästiin, nyt oli sitten aika saada joku toimiva auto alle, kun ei tästä mitään tulisi tuommoisella laitteella. Aika soppahan siitä syntyi, mutta kävihän siinä lopulta sen verran hyvin että saatiin sitten aamuksi hotellin pihaan ex- Gardemaister, Suzukin SX4, juurikin tuo tehtaan nuottiauto hyvillä varusteilla. Sehän suorittikin nuottipäivänä tehtävänsä hienosti, ja paperit saatiin tehtyä. Haastavia paikkoja tehdä ja muutamaan kohtaan jäikin hieman huono nuotti, mutta ei mitään riskipaikkoja papereihin jäänyt. Ja sitten kisaan..

EK1-2: MM-ralleissakin ajetut Myherin ja Sweet Lamb, pituudet 16 ja 17 mailia. Eteen lähti tämä toinen Suzuki kuski, tuli vaan mieleen että mikähän mahtaa olla kaverin vauhti kun pätkällä pituutta kuitenkin 16 mailia. Koska ei ollut mitään hajua vetääkö kaveri meidän kanssa samalla tasolla, vai mikä on miehiään? Kuitenkin kuulemma saavuttanut jotain menestystäkin. Mutta varovaiset epäilyt kävivät todeksi ehkä jossain 10 kilometrin kohdalla kun näimme Suzukin kiipeävän edellämme. No ei kai siinä, hiljalleen konttiin kiinni, ja todella esimerkillinen suoritus kilpakumppanilta kun oli hereillä ja päästi välittömästi ohi, hatunnoston paikka! No luokkapohjat oli siis avuspätkälle selviö. Sama kyyti jatkui myös toisella kierroksella Sweet Lambin erikoiskokeella. Ja sen jälkeen johtomme olikin jo yli kolme minuuttia. Ohhoh. Paikoin oli kyllä mielenkiintoista porata ylämäkiä tuolla kojulla, mutta ei se mitään, hienoja olivat kyllä tiet!

EK2-4: Samat erikoiskokeet uudestaan. Keli oli kuivunut ja Pirellissä parempi pito. Nyt yritettiin laskea vähän reilummin. Tultiinkin ihan hienosti ja melkeinpä tuntui ettei tällä kojulla kovempaa pääse? Saattoi jopa olla että vauhtia oli hieman tälle autolle liikaa, jotta maalilippu nähtäisiin. Myherinin pätkällä löytyi myös hyvin havaittava kuvauspiste leveämmän tien osudella, ja olihan se palkittava paikallinen kuvausryhmä kunnon Suomalaisella latikaisella. Lähes tyylipuhdas veto nilkka suorana, mutta hieman pääsi loppusladi hiipumaan. Liekö kaasari löysällä, vai mikä? Koska kyllä koneessa paukkuja on... Mutta eipä tuolla vauhdin nostolla ollut juuri vaikutusta pätkän loppuaikaan, jos muihin vertaa. Nyt sitä eroa olikin toiseen Suzukiin jo yli kuusi minuuttia. Ja huomattiin kyllä ettei tällä pelillä voi C2R2 Maxeja vastaa pyristellä, vaikka muutama olikin taakse jätetty.

EK5-8: Sitten oli vuorossa hieman lyhempiä pätkiä, kolme seuraavaa oli alle 10 mailia ja viimeinen, ek8 oli liki 15 mailia pitkä. Viitospätkällä odottikin meidän kotimainen fanijoukko, joten oli tarjottava hieman vastaheitolla risteykseen, kivaa! Pätkä ongelmitta läpi, samoin kuin seuraava ek.

Seiskalla sitten alkoi talven tapahtumat Suomessa toistaa itseään. Eli hankkiuduttiin eroon toisesta sivupeilistä, niitäkun oli Kadetista talven aikaan viety useampikin. No, eikä se siihen jäänyt. Joku pari kolme kilometriä ennen maalia auto lipesi yllätten kesken mutkan pusikkoon. Vasen eturengas menetti ilmat kesken mutkan ja ampui auton kohti penkkaa. Onneksi ensin luultu maa-aineskasa ei ollutkaan täyttä tavaraa, vaan alusta oli ihan tasainen jonka peitti kevyt puskikko, siitä läpi vaan. Sitten maalia kohti rikkinäisellä renkaalla, käsijarrua nykien, jossa ei kyllä niitä kaivattuja pitoja ollut. Maalissa rengas vaihtoon ja kaikki kunnossa. Rengas näytti muuten olleen ehjä, näyttikin siltä että se olisi vaan lähtenyt vanteelta, voi voi. Lisäksi luokkapohjat vielä tällekkin pätkälle.

Ehjin renkain ja varman pälle sitten viimeiselle ek:lle. Suoritettiin pätkä läpi juuri ja juuri hämärän rajavaiheilla, ilman riskejä. Ja siinähän se oli, ensimmäinen ulkomaan kisa vedetty läpi ilman virheitä. Nyt oli aihetta hymyyn, 160 erikoiskoekilometriä oli takana päin, eikä lopputuloksetkaan näyttänyt ollenkaan huonolta. Reilu luokkavoitto ja taakse jäi muutama R2 luokan autokin.

Lopputunnelmat: Hilpeitä tunnelmia oli maalissa, sekä myös kisan aikanakin. Kävipä niin että eräällä siirtymällä oli vähän kiire ja jouduimme ohittamaan kaksi edessä ajanutta autoa, tietysti sääntöjen puitteissa. Mutta homma jäi puoliksi yritysasteelle, sillä edessämme ajanut vanha Citroen ZX lähti samaan aikaan meidän kanssa edeltävästä autosta ohi. Ja niin siinä vaan kävi että pappa jätti meidät hopealle ja paineli diisselin katkuisella menopelillä karkuun, kun pojat koittivat ralliautolla kiihdyttää. Eli selväksi kävi että moottorissa on tosiaankin sen 125 hevosvoimaa, niinkuin tallin pojat puhuivat, mutta miksi ZX paineli karkuun? Myös tuo vaihteisto on aika hervottoman pitkillä väleillä. Eikä kyllä autossa ole jarrujakaan, pirullinen ajaa jopa yleisessä liikenteessä kun ei meinaa saada peliä stoppaamaan. Ohjauksessakin taitaa muuten kierroksia olla lähemmäs kymmenen. Ja lukko, onko sitä? Mutta ei se mitään, hieno reissu ja pääasia että auto pelasi ilman ongelmia. Ainut pikku juttu oli, kun takaa puuttuivat laahaimet, vanteen puhtaana pitämiseksi, joten saatiin muutaman kerran kalistella hampaita.. Jatketaan poraamista sitten seuraavaksi vaajaan kuukauden päästä ajettavalla Pirelli Rallylla, siis Englannin maaperällä.

Käytössämme oli järjestäjän asentama in-car kamera, joten laitamme pätkiä esille kunhan saamme dvd:n käsiimme.

Muutaman kuvan voi kuitenkin katsoa galleriasta.

Ja hei! Tuollahan pyörii myös käytössämme olleen Bosch porakoneen kuva etusivulla -> http://www.rallybrc.co.uk/


« takaisin uutisiin